Přeskoč navigaci

Malá recenze hrací konzole One Station

Mé poznatky z používání nové hrací konzole One Station (někde OneStation) a jako bonus pár fotek.

Upozornění: Jedná se článek z roku 2007, momentálně může být výbava jiná!

S mírným zpožděním proti světu i k nám dorazila nová hrací konzole One Station (nebo někdy OneStation) od firmy JungleTac.

Update: Pár dalších foto her one station.

Jedná se o modulární handheld s velmi kvalitním LCD a TV výstupem.

Otevřená krabice

Autoři přišli s vcelku originálním řešením (není to sice poprvé, ale přesto je to nezvyklé): konzole neobsahuje žádný procesor, pamět ani grafický čip, ale pouze displej, repráček, tlačítka a konvertor signálu pro TV.

Zbytek je vždy součástí rozšiřující cartridge, která se zasunuje do konzole. U nás jsou dostupné jen 8bitové a 16 bitové cartridge, ve světě existuje i rozšiřující konvertor pro Sega MD (důvodem jsou prý dražší čipy nutné pro MD). MD convertor

Autoři slibují cartridge pro MP3, e-book nebo s SD kartou pro jednoduchou výměnu her (podle portfolia ostatních produktů to vypadá, že nemluví uplně do větru). K možnostem zobrazování textu se ještě vrátím.

Co si přinesete domů v krabici

Celá konzole je zabalena v pěkné pevné krabičce o rozměrech 18 x 14 x 5 cm. Otevřená krabiceZavřená krabice

Obsahem je

  • konzole (110 x 60 x 29 mm), s přelepeným displejem
  • tři baterie
  • kabel k TV (A/V video)
  • list papíru jako český manuál

Samotná cartridge je dodávána samostatně v plastovém obalu a má rozměry krabičky sirek, ale poloviční tloušťku.

Zakoupil jsem 16 bit "One Station - Game Pocket 20in1 - SMax1", pozor hry na různých kazetkách se opakují (např. SMax1 se přibližně obsahem rovná S01 + S02)

Hardware konzole

Co člověka nejvíce překvapí je velmi kvalitní displej. Autoři použili opravdu netradiční 2.5" LCD displej o fyzickém rozlišení 960 x 240, kde je ale efektivní šířka pro barevný displej 960/3 = 320 pixelů, jelikož každý pixel je dán dohromady třemi body (subpixely, reprezentujícími RGB). To je zajímavý koncept, který mimochodem používá i OLPC laptop a některé? moderní LCD. Výhodou je možný monochromatický mód (stejně jako u OLPC) s vysokým rozlišením 960 x 240, což by bylo prima pro dříve zmíněný e-book.

Konzole má vlevo čtyři tlačítka na ovládání směrů, vlevo tři tlačítka A, B a menší T. Vpravo nahoře je malé tlačítko pause (po stisknutí se kromě zastavení i zmenší jas displeje pro úsporu baterií). Vlevo nahoře je tlačítko Reset (musí se podržet déle). Konzole se zapíná malým šoupátkem na vrchní levé hraně. Na vrchní pravé hraně je otvor pro jack pro připojení k TV přes dodávaný kabel A-V. Ačkoliv se na některých webech píše, že je konzole jen NTSC, u mé bylo napsáno v návodu i PAL a obraz pěkně funguje i na mé obyčejné TV OVP.

Jediná výhrada je k jacku pro A-V signál, který se mi v pár případech zdál nestabilní a pokud jsem s konzolkou trochu více cvičil tak se na TV sem tam objevil proužek.

Software konzole

Software je společně s mikroprocesorem umístěn na cartridgi (výjimkou je uvedený Sega MD rozšiřující slot - u nás zatím nedostupný - kde jsou procesor a podpůrné jednotky obsaženy na na něm a na cardridgi je pouze hra na flash paměti).

Úvodní obrazovkaHlavní menu

Mimochodem: některé z (méně legálních) cartridgí používají NES-on-a-chip.

Hry dostupné u nás jsou v podstatě jen od firmy Jungle Soft což je pravděpodobně divize mateřské firmy. V zahraničí je ale dostupných spousta jiných titulů i pro uvedený konvertor pro MD.

Na internetu je dostupný velmi obsáhlý neoficiální seznam cartridgí s obsaženými hrami.

Hry na SMax1

Cartridge obsahuje 20 her "v 16 bitové kvalitě". Z těch 20 her je opravdu dobrých tak 5, dalších 10 je průměrných a zbytek je nic moc. Ale za cca 400 Kč s DPH to na druhou stranu není vůbec špatné. Pro představu pár her (foceno digitálem):

Tiger Rescue

Opravdu velmi dobrý klon klasiky 1942 s možností výběru ze čtyř letadel. Spousta zbraní, spousta munice, spousta nepřátel, slušná grafika. Víc opravdu nepotřebuji.

Tiger RescueTiger Rescur na TV

Deep Storm

Střílečka v pseudo 3D s pohledem na letadlo zezadu.

Deep Storm

Pinball Fish

Arkanoid klon.

The Lost Word

2D procházení krajinou, sbírání věcí, uhýbání nepřátelům.

Pool Pro

Slušný kulečník.

Pool

Plumber

Pěkná plošinovka

Plumber

Mr. Onion

Něco jako Lode Runner

Mr. Onion

Busi Bong

Sokoban klon.

Jaggni to|Linkuj

Komentáře k tomuto článku

[*] Mira @ 14.4.2007 7:16:53

Gratuluji ke spuštění! Přeju hodně kvalitních článků a ještě více návštěvníků.

[*] Petr @ 17.4.2007 8:24:45

Kde jsi ho koupil a za kolik? Už jsem na něj nějakou nabídku viděl a hodně jsem o tom uvažoval jako o dárku. S tím souvisí i otázka - nejsou ovládací tlačítka moc titěrná a lze hrát i když máš trošku větší prsty?

[*] Radek @ 17.4.2007 8:48:41

Koupil jsem přes internet, na zbozi.seznam.cz jsem zadal onestation,
asi to bylo http://www.nakup-levneji.cz/,
konzole tak kolem 800kc, kazetka kolem 400.

Mam celkem velke prsty a je to v pohode.

[*] Petr @ 17.4.2007 14:26:15

Ok, diky za informaci. Jeste me napadla jedna vec - jak dlouho to vydrzi fungovat v kuse na jedny baterky?

[*] Radek @ 22.4.2007 21:45:51

Jsem pouze příležitostný hráč a tudíž zatím mám baterky první.

[*] Wojda @ 1.8.2007 0:35:10

A jaká je kvalita konzole? Třeba tlačítek? neni to třeba moc hračkovité? Za tu cenu se mi to docela líbí ale tohle by mě celkem zajímalo. Dík

[*] Jakub @ 14.12.2007 15:27:45

zdravim.. chtěl bych se zeptat jestli v baleni je i cartridge s hrama, nebo si ji musim koupit zvlašt?

[*] Radek @ 18.12.2007 21:36:39

cartridge je zvlast, je jich nekolik ruznych

[*] Nezas Takvalitni @ 18.1.2010 9:49:29

Koupil jsem onestation ocean blue v jednom mistnim eshopu a to co mi prislo me trosku vydesilo. Baleni rozhodne nebylo tak pekne, jak v clanku zminujete, ale nijak otresne nastesti take nebylo. Nejvic me ale zarazil display. Zminujete tady rozliseni nejakych 320px (xNevimkolik). Kazdopadne to, co mi dorazilo takove rozliseni rozhodne nema. To by se dalo prezit, ty hry co na tom spoustim stejne takove rozliseni snad ani nepodporuji :) ale problem je s barvami! Ty hry maji snad jen 256 barev. Spustil jsem tam svou oblibenou hru Sonic 2 (kvuli ktere predevsim jsem to mimochodem koupil) a krome toho, ze na me misto sonica vybafl Mario (ano, komplet hra se tvari jako sonic, jmenuje se sonic, vse je z puvodniho sonica, jen misto jezka tam skacete s mariem .) tak mnou otrasly ty strasne omezene barvy. Nektere parbitove hry jsou pro tech par barev staveny, takze tam to nevadi, ale sonic precijen pocita s vetsi skalou a ta hra na tom display vypada proste otresne - nehratelne (protoze kolikrat nevidite nepratele, jelikoz splyvaji s pozadim).
Zkusim hru jeste zapojit do TV, snad to nebude grafickym cipem, ale tim displayem. Ted me tak napadlo, ze ten graf. cip je ulozeny na te cartridge s hrami - je tedy mozne, ze jsem koupil nejakou nekvalitni cartridge s nekvalitnim graf. cipem a ze jine cartridge budou fungovat dobre? Muzete mi nejakou takovou doporucit? (a klidne muze obsahovat hru sonic.)

[*] Radek @ 18.1.2010 23:26:34

Na te kazetě je jednak eprom s hrami, druhak procesor a vůbec všechny vnnitřnostmi / teda pokud máte OneStation. Tj. co kazeta to jiné hry a jiné možnosti. Mimochodem, opravdu pochybuji, že ten Sonic co jste koupil je legální.

Nemám bohužel přehled o aktuální nabídce cartridge - přešel jsem na Nintendo DS.



[*] thomas king @ 8.2.2010 0:21:19

Zajímalo by mne jestli jdou nějak ukládat pozice při hraní , zkrátka jestli mohu hru třeba v pulce uložit a po nějaké době zase spustit od pulky a hrát dál ??? Dík za odpověď.

[*] thor @ 21.2.2010 11:30:08

to je pravda mne by to také zajímalo zda se to dá uložit,přeci jenom by to bylo dost frustrující, v dnešní době se dá ukládat snad všechny hry na konkurenčních platformách,ale jestli to jde i zde,to nevím,poradte někdo

[*] thor @ 15.4.2010 16:34:04

tahle konzole je docela vopruz! píšou, že se na to dá sehnat adaptér,ale nikde ho nemohu sehnat,navíc konzole obsahuje jen 1 dírku a to na kabel do televize. A 18 hodin výdrž baterií je taky blbost.Přiložené baterky vydržely sotva 5 hodin a když jsem koupil kvalitní (a drahé) Energizer,tak to vydrželo cca 12hodin a to mám zvuk vypnutý. Ono se to takhle nakonec ještě pěkně prodraží.
Nevíte někdo o tom akumulátoru nebo nabíjecím adaptéru?

[*] kingsage @ 24.4.2010 15:53:26

je to fakt super recenzia a konzola tiež super

[*] coudik @ 2.11.2010 15:38:47

Tak jsem si to taky koupil ve wigishopu a vůbec spokojený nejsem,nejenže to přišlo ve špatný měkký krabičce, ale nemělo to ani kabel k TV ale ani český manuál.

[*] radek @ 4.11.2011 16:18:34

koupil sem m102 taky na wigishop.cz, propojovací kabel tam byl a č. návod taky, byť hodně stručnej. baterky mi vydrží cca 10 hodin, což mi stačí, pořídil jsem nabíjecí. Ale kdybyste někdo věděl, kde sehnat ten akumulátor s adaptérem, byl bych vam vděčnej.

[*] hupssik @ 11.11.2011 23:39:56

zdravím všechny a mám velikou prosbu - dostala jsem ONE STATION pro dcerku. Jako nehráč obdobných záležitostí netuším - pokus omyl - umím zapnout, zvolím hru - ale jak jakou hru hrát? a třeba i jak se dostat z rozehrané hry - jak jí ukončit?? No to je pro mne oříšek. Nemám ke konzoli návod.. nevíte, kde bych ho mohla sehnat (máme cartridge KT 8501 50in1). děkuji za pomoc :-)



Prosím o dodržovaní určitých pravidel (tj. žádné neslušné texty, reklamy a tak prostě podobně). Komentáře porušující tyto pravidla budou odstraněny.

Před vložením komentáře je nutno provést náhled, jedná se o ochranu proti spamu.

 

Vložení komentáře
  
 
 

 

© NetCode.cz, 2006-9 | Všechna práva vyhrazena
Provozováno na mém pikoCMS, vygenerováno: 26.9.2017 18:29:11

O mně

Informace o mé maličkosti a kontakt.

Lokální tagy

amd(1) amiga(1) apple(1) aspnet(2) audio(1) borland(5) C64(1) codegear(12) delphi(39) dotnet(9) dvd(1) electone(1) embarcadero(1) emulator(11) firebird(2) flash(1) freepascal(5) gamecube(3) gigabyte(2) google(3) hardware(48) holografie(1) homebrew(29) hry(12) ibm(14) iphone(7) jidlo(1) komponenty(1) konzole(15) latex(1) lenovo(17) migrace(1) modchip(3) moje(9) mplayer(3) mssql(1) multi-touch(3) native-api(1) navody(23) nintendo(53) Nintendo3DS(2) nintendo64(6) NintendoDS(15) onestation(2) opera(1) ot(1) palm(1) pascal(1) pdf(1) pic(2) pmd85(1) pocitace(1) print-server(2) programovani(21) programy(25) R400(1) recenze(6) retro(1) satelit(1) seamonkey(5) snes(3) svepomoci(1) technika(1) thinkpad(20) usb(1) video(3) vs(3) vykriky(12) web(7) webdesign(8) wii(83) wiimote(13) wiiware(1) wiki(2) windows(7) windows-mobile(1) wl500g(2) wtf(8) zivot(1) ZX-Spectrum(5)