Přeskoč navigaci

Malá recenze Lenovo ThinkPad R400

Pár poznámek o ThinkPad R400 (7443-11G/NN911MC) s procesorem Intel Core 2 Duo T5670. Aktualizováno o foto.

Novinka ze stáje Lenovo Thinkpad R400 je malý 14,1 palců široký notebook postavený na nové platformě Intel Centrino 2 zachovávající všechny klasické požadavky na Thinkpady.

Thinkpad R400

(Jen tak bokem vysvětlím nové značení ThinkPadů: písmeno značí řadu - SL, R, T, W, X, první číslo zkratka pro rozměr displeje - tj. 4 pro 14, 5 pro 15, další číslo je velká změna, a poslední malá změna).

Jen pro zopakování jsou to tyto vychytávky:

  • Active Protection System (systém detekuje otřesy a pád a odstaví hlavičky HDD pro jeho ochranu)
  • Embedded security subsystem (HW ochraňuje citlivá data uživatele)
  • ThinkLight (osvětlení klávesnice ve víku displeje)
  • TrackPoint a UltraNav (ovládání myši jak trackpointem tak touchpadem)
  • UltraBay (vyměnitelná DVD RW třeba za baterii nebo porty)
  • integrovaná čtečka prstů
  • a hlavně sada SW ThinkVantage (většinou jsem k takovým věcem skeptický ale zde všechno tak nějak funguje - viz dále)
  • odolné šasi, vyztužený displej, konkrétně R400 má stejné vychytávky jako vyšší řada T400 jen se liší některými materiály (T400 je lehčí)
  • voděodolná (průtoková) klávesnice, o které se tvrdí, že je nejlepší v noteboocích

Po startu počítače je možno stisknout modré tlačítko ThinkVantage a spustí se záchranný a diagnostický režim, ve kterém se dá i přistupovat na internet (integrovaná Opera).

Pro diagnostiku je použit PC Doctor 5 for Windows (je dostupný i v normálním OS).

Jak to vypadá, tak je tam ořezaná verze Windows 2000 (resp. něco co označují jako miniNT a vypadá to jako 2000/NT) na skryté partition o velikosti 4GB, která není normálně dostupná.

Klávesnice Thinkpad R400

Hardware Thinkpad R400

Moje verze je 7443-11G (NN911MC), jediná dostupná v ČR.

  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5670 (viz dále), 1,8GHz, FSB:800Mhz
  • Grafika: integrovaná Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD
  • Displej: matný WXGA TFT (1280x800) 14,1 palce, CCFL Backlight, maximálně 16777216 barev, 185+ nits (svítivost je velmi ucházející na max mne z toho bolí hlava)
  • Paměť: 2GB DDR3 SODIMM z 4GB max (2x1GB, 0 volných slotů)
  • Disk: 160 GB SATA
  • DVD RW RAM:HL-DT-STDVDRAM GSA-T30N (SATA150)
  • Audio: 2W stereo, 1 mikrofon, 3 tlačítka ovládání hlasitosti
  • Klávesnice: 7 řad tlačítek, speciální tlačítko ThinkVantage, ESC mimo v 8 řadě (testování klávesnice jsem se již věnoval)
  • Komunikace: Bluetooth
  • Síť: Intel® WiFi Link 5100 (1x2) AGN, Intel Gigabit ethernet
  • Porty: dock port, VGA, ethernet RJ45, RJ11 modem, mikrofon, sluchátka, USB 2,0 - 3x, 1x Express Card,
  • čtečka karet: 4v1, výrobce Ricoh, čte SDHC karty

Notebook je pekelně tichý a chladný. Teplota procesoru je kolem 38 stupně C. Větrák se trošku projevil jen při jednom syntetickém benchmarku v Sandře. Touchpad je od firmy Synaptics.

Software Thinkpad R400

Operačním systémem je Windows Vista Business s možností recovery DVD Windows XP Professional SP2 (ty tam nakonec u mne jsou). Oba operační systémy jsou upraveny od Lenova s nainstalovanými ovladači. Originální OS lze zazálohovat na 1 CD a 2 DVD aby se k čemu dalo vrátit.

Součástí jsou kromě již zmíněného diagnostického a záchraného režimu:

  • nástroj na defragmentaci (DiskKeeper Lite),
  • správa připojení (při připojení ethernetu nebo Wifi si to zapamatuje konfiguraci a zda to má žádat o DHCP atd - moc pěkné)
  • zabezpečení pomocí otisků prstů (lze tak uchovávat hesla i do Firefoxu 2 - verze 3 zatím ne)
  • zálohovat a obnovit stav systému
  • zálohovat OS (tj. ty Visty před instalací XP)
  • a System update, udržuje počítač aktualizovaný, nabízí ovladače a u každého napíše co je nového (neuvěřitelné)

Baterie

6 článková Lithium-Ion, výrobce SANYO, FRU part number:42T5262

  • design kapacity 56,16 Wh
  • Full 58,95 Wh
  • design voltage 10,8V

Zdroj Thinkpad R400

Strašně se mi líbí, že můžu nastavit, kdy se baterie má začít nabíjet, třeba až poklesne pod 90% - tím se šetří její životnost, protože jak jsem se dočetl ty poslední procenta jsou pro baterii velký problém.

Výdrž je velmi dobrá: s WiFi mi to po hodině používání (psaní textů a internet) odhaduje tak 4 hodiny, tj. celkem 5 hodin.

Pár screenshotů ohledně vlastností klíčových komponent

CPU Z pro T5670

Jedná se o upravený T7100 (podle všeho bez Intel VT, ale Virtualization Technology for Directed I/O je přitomná, ale musí se povolit v BIOSu), jádro Meron-2M.

Při měření v Sandře mi to na baterie ukazovalo spotřebu procesoru 12,55W, při napájení ze sítě 25,18 W (max výkon, při performance on demand 21 W).

CPU Z T5670

GPU Z pro Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD

GPU Z R400

Windows Vista Experience Index Thinkpad R400

Windows Vista Experience Index Thinkpad R400

HD Tune

Hdtune Thinkpad R400

Update: pár dalších fotek

Myš byla koupená zvláště.

Thinkpad R400

Thinkpad R400

Thinkpad R400

To vpravo je čtečka karet.

Jaggni to|Linkuj

Komentáře k tomuto článku

[*] Johny007 @ 21.10.2008 20:30:49

Jak je na tom s pevností? Např. když ho zmáčknete uprostřed zavřeného víka.

[*] Radek @ 21.10.2008 21:05:58

Přijde mi že je tvrdší než všechny normální notebooky co jsem měl v rukách (a tím myslím i snad i starší T Thinkpady), fakt je na zmáčknutí tvrdý a na ohyb přijde velmi pevný.

Jsem si všiml, že jsem nenapsal poznámku o rozměrech:
Baterka čouhá vzadu o cca 25mm (celkova hloubka je tedy 26,3 cm - pozor rozmery uvadene vetsinou na webu jsou bez baterky), je to 6ti clankovy typ.

[*] Břeťa @ 27.10.2008 20:33:41

Je možné sem přidat pár fotek notebooku (s přečnívající baterkou) z boku a zezadu?

[*] Radek @ 28.10.2008 8:15:21

Jasně, během dneška.

[*] Radek @ 28.10.2008 12:15:59

Tak jsem na konec článku přidal tři fotky, stačí? Nebo ještě nějakou?

[*] Břeťa @ 28.10.2008 16:35:02

Paráda, díky moc. Nikde jinde jsem nenašel jak vlastně vypadá ta přečuhující baterka.

[*] vitez.7 @ 2.11.2008 22:53:02

Tak jsem si tenhle stroj poridil taky, ale obcas se o nej bojim.Visty mi nechteli zprovoznit AdHoc sit a hrozne zrali cpu, tak uz jedu taky na XPckach, ktery se ale z toho recovery disku instalovali 2hodiny-docela síla. Nejak ale nemuzu najit nejakej nastroj pro praci s cteckou otisku prstu nebo webkamerou. To musim nekde stahnout zvlast?? System Update mam aktualizovanej... Jinak se mi uz stalo, ze se mi "sekla" WiFi -nesel spustit ani ovladac a manager a po restartovani se mi to seklo uz na uvodni obrazovce, kdyz se ceka na Bios. Po tvrdym vypnuti (5s drzeni I/O tlac.) to zatim funguje. Nemate nekdo taky podobny problemy? Mam ho dva dny a je jinak docela hezkej..Moc diky

[*] Zdeeenas @ 3.11.2008 9:39:03

Radek: Zdravim rad bych se zeptal jak je natom zvukový výstup?Jak integ.repracky a nebo vystup jak na sluchatka ci domaci aparaturu?

vitez.7: Dobry den Vy tam mate webkameru?

[*] Radek @ 6.11.2008 16:30:14

Notebook nemá webkameru. Čtečka prstů má obslužný program normálně od Lenova při po instalaci a funguje perfektně. Start-ThinkVantage-LenovoFinger print software (platí pro XP).

Jinak pro připojování do sítě používám ThinkVantage access connection a je to o mooooc lepsi nez to co nabizeji Visty nebo XP. Abych se priznal tak je to zatím nejlepší správa připojení co jsem kdy viděl.

V připadě thinkpadu fakt dávám přednost různým nástrojům od Lenova před Windows.

Zvuk mi přijde rozumný (podle ohlasů co jsem četl tak lepší než předchozí generace), ale abych se přiznal tak spíše sleduji filmy na TV, ale žádná hrůza to není. Mikrofon mi přijde že není extra citlivý ale použil jsem ho jednou a nic jsem nenastavoval.

[*] vitez.7 @ 9.11.2008 13:25:43

Mate pravdu, spletl jsem si webkameru s ledkou na sviceni..A ten FingerPrint se mi buhviproc sam nenainstaloval, takze jsem musel na stranky vyrobce a hledat ovladac a jeste software. Ted mi zase po startu XP znicehonic wifi sit nabehne az tak po minute a pul a ja musim po kazdym restartovani cekat nez muzu na internet. Tyhle tovarni Windows jsou nejaky divny, nicmene bych notebook stejne nemenil za jiny.

[*] vitez.7 @ 9.11.2008 13:30:23

Jinak zvuk ujde, ale zdalo se mi, ze ve Vistach byl hlasitejsi. Me ten zvuk zni jakoby prostorove a kdyz zavrete viko, tak je trochu tlumenej,protoze repracky miri smerem nahoru do lcd. Myslim, ze jde o beznou kvalitu. Compaqy pry maji lepsi, ale sam jsem to neslysel, takze nemuzu porovnat. Na sluchatkach Koss KSC/75 je uz zvuk super.

[*] vitez.7 @ 16.11.2008 13:06:37

Jeste bych dodal, ze tento notebook nema DisplayPort, jak je uvedeno v clanku. Tento port ma pouze 15" verze. Take nevim, jestli se skutecne jedna o DDR3 pameti, protoze Sandra SiSoft mi ukazuje DDR2... Nezkousel jste nekdo take menit napeti cpu pomoci RmClock? Me se nedari dostat nizsi napeti nez tovarni 1.013V pri 1596Mhz. Myslim, ze by slo dostat jeste nize.. Jeste bych mel dotaz, k cemu slouzi to VT for I/O, ktere se da povolit v Biosu? Diky moc

[*] Radek @ 16.11.2008 17:26:40

Ja si myslim, ze Sandra neumi jeste detekovat DDR3 pameti.
Na http://www5.pc.ibm.com/europe/products.nsf/$wwwPartNumLookup/_NN911XX

je u tohoto modelu notebooku uvedeno DDR3.

Ohledně toho display portu mas asi pravdu, nevim jak jsem na to přišel.

Ještě jsem přišel, že pokud máte nastaveno u řízení spotřeby CPU Deeper sleep tak může někdy pískat (to prý dělá hodně nových notebooků).

VT je virtualizační technologie (tj. trochu to pomůže třeba ve VMWare a spol.)

[*] Johny007 @ 10.12.2008 21:47:44

Tak jsem si ho taky pořídil. Pevnost víka je parádní a celkově je zpracování velmi slušné (za ty peníze). Co se mi ale hýbe je plast opěrek na ruce. Zejména v části s čtečkou otisku prstů. Cca 1mm nahoru a dolů. :(

[*] NEO @ 27.2.2009 20:39:09

Take podle me je to dobra volba. Podobne jako byly ty starsi T22 a T23.

Aktualne je vyhodna koupe v COMFORu, cena 21.900 Kc. (Pokud nekdo ma tip na lepsi cenu, budu rad.)

[*] Martin @ 14.3.2009 23:21:50

Ahoj, zajímalo by mě, jestli recenzovaný notebook má Turbomemory, snažil jsem se to dohledat na netu, ale názory se pro R400 různí.

Díky moc,
Martin

[*] Radek @ 16.3.2009 19:28:22

Jo, ma Intel TurboMemory. Ale je to uzitecne jen pro Visty, takže při downgrade na XP se nainstaluje ovladač který ji skryje ve správci zařízení.

[*] rhames @ 7.4.2009 23:52:04

Nevite nekdo jestli ma line-in vstup na zvukovce? .. takovy ten treti co byva vedle sluchatek a mikrofonu. Diky

[*] Radek @ 8.4.2009 8:49:45

Ne, je tam jen vstup pro sluchátka a pro mikrofon. To samé i na docku (pokud ho máte).

Podle mne se ale místo line-in dá v nejhorší použít mikrofon (a popřípadě nastavit zeslabení) nebo se pletu?

[*] Radek @ 8.4.2009 8:50:34

Resp. pro sluchátka je to spíše výstup :-)

[*] rhames @ 12.4.2009 1:01:08

tak skoda toho in-line vstupu.. ale to se da vyresit usb zvukovkou

mate nekdo nejakou zkusenost s r400 a hrami?

da se na r400 aspon neco zahrat?... nic extra.. dejme tomu nhl.. plus nejaka strategie.... :-)

[*] Radek @ 12.4.2009 21:59:13

V článku je screenshot z GPU Z - tj. najdi si na internetu jak je na tom která hra na té grafice Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD - není zas tak slabá. Ale R400 není primárně herní notebook.

[*] Jirka @ 9.6.2009 12:29:21

Ahoj,
po delším vyberu jsem si ho taky poridil. Jsem vsak hodne zklamany z kvality klavesnice, kterou jsem povazoval za TOP. Krome jiz zde popsaneho vzajemneho pohybu plastu v pravem dolnim rohu ve svislem smeru /pri praci asi nevadi/, pozoruji celkem velke prohybani klavesnice a proklapavani (rezonance) klaves, zejmena v leve polovine NTB - smerem ke krajum.

Mam sice model NN921MC, ale sasi bude asi stejne. Klavesy v blizkem okoli trackpointu se jevi normalne - tuhy doraz.

Jake mate zkusenosti s klavesnici vy ostatni ?

[*] Radek @ 9.6.2009 22:21:17

No kdyz do klavesnice na leve strane busim opravdu velkou silou tak se malinko prohne - tipl bych tak o milimetr, ale to musi byt fakt prudky uder. Pri normalnim (i rychlejsim a drsnejsim) psani nic nepozoruji.

Jinak po necelem pul roce intenzivniho pouzivani si stale myslim, ze ta klavesnice je proste skvela a jen o kapanek horsi nez u třeba u T4x.

[*] Johny007 @ 5.7.2009 1:37:56

Mně se zase občas jakoby propadá esc... Ostatní klávesy drží jak mají. Co mě ale vyloženě štve, je praskání a vrzání, co se objevuje, když hýbu s víkem. Jak se chová vaše víko, prosím odpovězte. Přemýšlím totiž o prázdninové reklamaci vzhledem k tomu, že teď notebook nebudu potřebovat ve škole... Díky!

[*] Radek @ 5.7.2009 19:41:17

No ja nevim, kazdy notebook se trosku pri hybani vika projevuje, ale ze by to bylo nejak u me R400 vyrazne to nemohu rici. Ja s tim problemy nijake nemam a jelikoz ma R400 vyztuzene viko tak fakt nevim.

[*] Robcin @ 17.10.2009 15:57:01

Jak je na tom s grafikou nevíte někdo? integrovaná Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD mi toho jako laikovi moc neřekne, prosím o velikost paměti(128mb...) a nějáky příklad v praxi¨. Děkuji prosím o odpověd i na mail.

[*] Radek @ 17.10.2009 23:44:36

No na internetu je mnoho benchmarků. Proto tam je i přesný typ karty. A věřte, že ty informace o hrách budou přesnější a aktuálnější než jsem schopen poskytnout já.

Google je Váš kamarád.

Mimochodem některé R500 (R400 u nás prodávané ne) mají ATI Mobility Radeon HD 3470 se 128M, což je asi v tom případě lepší volba. Ale už je to 15" notebook

[*] alex @ 21.11.2009 16:27:33

pls, ja vaham mezi R a T400...je to dost velkej rozdil v cene.
Jaky to ma povrch zhora, je to leskle anebo matne?myslim zvenku, dekl. diky.

v T existuje i verze s vyssim rozlisenim..to 1200x800, staci to? diky

[*] Radek @ 22.11.2009 0:45:13

Zvenku je to matné a na omak hodně příjemné.

Ohledně rozlišení: záleží co chcete dělat..., mne celkem jo.

Jinak existuje i R400 s vyšším rozlišením, jen nevím zda i u nás.

[*] Lucie @ 28.12.2009 10:49:22

Prosím , nená někdo český manuál?
děkuji

[*] Makou @ 23.4.2010 11:02:45

Podle recenze je to hodně zajímavý notebook. Mám zatím starší model IBM T41 http://www.kuku.cz/Notebooky-repasovane-IBM-ThinkPad-T41-Intel-Centrino.html a běží už spolehlivě pátým rokem. Už teď vím, že další notebook bude Lenovo a model ThinkPad R400 je horký kandidát. Ví někdo s jakou nejsilnější grafikou se dá tento model sehnat?

[*] Radek @ 27.4.2010 0:39:24

Obávám se, že R400 je jen s tou integrovanou od Intelu (ale překvapivě zas není úplně slabá). R500 nebo T400 se dají sehnat i s diskrétní od ATI.

[*] MARA @ 28.4.2010 13:37:53

CAU MAM HO TED TAKY SLUZEBNI A MAM PROBLEM Z WIFI PORAD SE TA KRAVA ODPOJUJE A PRIPOJUJE ROUTREM TO NENI NA DRUHYM STARSIM LENOVU ME TO NEDELA NESetkal ste se stim nekdo m.

[*] Luděk @ 4.5.2010 10:06:51

Zdar - s WIFI stejný problém celý rok co ho mám - jinak naprostá spokojrenost.

Odpojuje se, Fn+F5 se kouše (ale ve správci proces pořád běží) Během načítání správy sítě silně bilká obrazovka. Celou dobu jsem myslel, že je to konflikt orig. ovladačů a přídavného SW od routru...tak asi není. Vše aktualizováno - HELP

[*] Radek @ 5.5.2010 23:14:19

No a co máte za router? Já jsem s R400 a Asus WL-500g naprosto v pohodě a stabilní.

[*] Ludek @ 6.5.2010 9:11:31

Linksys
http://www.alza.cz/bezdratovy-wi-fi-router-linksys-wrt54g2-wireless-g-broadband-ace-d118705.htm?kampan=adwords_longtail&gclid=CJfgg4X1vKECFQo9ZgodTUAL8w

ale v kanceláři je nějaký Zyxel 6XXX a dělá to taky (asi ne tak často) Je pravda, že jiný NTB jsem tu nezkoušel.

Problémy s nastavováním profilů připojení s routerem snad ale nesouvisí - kouše se to i při vypnutém WIFI a BT

[*] Veronika @ 7.10.2010 16:03:27

Ahoj, mám takový malý dotaz. Záhadným způsobem mi u IBM T41 nefunguje bezdrátové připojení na zabezpečenou adresu, od které mám všechny dostupné informace, abych se mohla připojit. Zato k nezabezpečený síti se připojím úplně v pohodě - tam je ale blbý signál. Údajně by to měl být problém v počítači - do teď to šlapalo úplně v pohodě (ale to jsem měla připojení přes kabel). Nevíte, čím to je? Díky

[*] Radek @ 7.10.2010 23:44:59

Nejsem si jistý, ale wifi v T41 (jako většina notebooku té doby) nepodporuje myslím vyšší zabezpečení WPA, ale jen WEP

http://www.lupa.cz/clanky/bezpecnost-wifi-zalezi-jen-na-vas/

Řešením je nastavit na routeru nižší šifrování nebo v nejhorším vyměnit wifi modul, viz: http://netcode.cz/articles/vymena-wifi-modulu-thinkpad.aspx



Prosím o dodržovaní určitých pravidel (tj. žádné neslušné texty, reklamy a tak prostě podobně). Komentáře porušující tyto pravidla budou odstraněny.

Před vložením komentáře je nutno provést náhled, jedná se o ochranu proti spamu.

 

Vložení komentáře
  
 
 

 

© NetCode.cz, 2006-9 | Všechna práva vyhrazena
Provozováno na mém pikoCMS, vygenerováno: 29.5.2017 13:30:04

O mně

Informace o mé maličkosti a kontakt.

Lokální tagy

amd(1) amiga(1) apple(1) aspnet(2) audio(1) borland(5) C64(1) codegear(12) delphi(39) dotnet(9) dvd(1) electone(1) embarcadero(1) emulator(11) firebird(2) flash(1) freepascal(5) gamecube(3) gigabyte(2) google(3) hardware(48) holografie(1) homebrew(29) hry(12) ibm(14) iphone(7) jidlo(1) komponenty(1) konzole(15) latex(1) lenovo(17) migrace(1) modchip(3) moje(9) mplayer(3) mssql(1) multi-touch(3) native-api(1) navody(23) nintendo(53) Nintendo3DS(2) nintendo64(6) NintendoDS(15) onestation(2) opera(1) ot(1) palm(1) pascal(1) pdf(1) pic(2) pmd85(1) pocitace(1) print-server(2) programovani(21) programy(25) R400(1) recenze(6) retro(1) satelit(1) seamonkey(5) snes(3) svepomoci(1) technika(1) thinkpad(20) usb(1) video(3) vs(3) vykriky(12) web(7) webdesign(8) wii(83) wiimote(13) wiiware(1) wiki(2) windows(7) windows-mobile(1) wl500g(2) wtf(8) zivot(1) ZX-Spectrum(5)